Hoe dik moet vochtbestendig zijn?

De DPC moet een dikte van 40 mm hebben en een uniforme dikte hebben. Het mag niet worden verstrekt op de locaties van de deuropeningen. Het bovenste niveau van DPC moet overeenkomen met het geplande afgewerkte vloerniveau. Houd er rekening mee dat het achteraf aanbrengen van vochtbestendige banen niet werkt in gebouwen met stevige muren en meer kwaad dan goed kan doen.

Houd dus rekening met de bovenstaande factoren en lees de cursus voorzorgsmaatregelen voor vochtbestendigheid om kostbare tijd te besparen bij het opnieuw uitvoeren van werkzaamheden. Voordat we beginnen met de behandeling van vocht en DPC-materiaal, moeten we eerst de oorzaken van vocht begrijpen. Een vochtbestendige baan is een barrière, meestal gevormd door een membraan, ingebouwd in de muren van een pand, meestal 150 mm boven het maaiveld, om te voorkomen dat vocht door de muren stijgt. Damp Proofing Course is een laag waterdichtingsmiddel of materiaal dat wordt aangebracht om te voorkomen dat er water in de structuur binnendringt.

Bij de bouw van nieuwe gebouwen zijn nu vochtbestendige banen vereist om opstijgend vocht te voorkomen en in sommige situaties om binnendringend vocht te voorkomen. Vocht in oudere gebouwen wordt echter vaak veroorzaakt door een lek of een defect in de muurconstructie, zoals een scheur, in plaats van opstijgend vocht, en dit kan niet worden verholpen door het aanbrengen van een vochtbestendige laag. DPC of Damp Proof Course is een belangrijk element van een gebouw of structuur dat de verticale beweging van vocht van het kelderniveau naar het bovenste deel van de muur door middel van capillaire werking beperkt. Hoewel vochtbestendige membranen bedoeld zijn om te voorkomen dat water doordringt, hebben dampschermen onder meer de functie om waterophoping als gevolg van condensatie te voorkomen.

Aan de basis van het metselwerk is een Damp Proofing Course aangebracht om te voorkomen dat water of vocht door capillaire werking in muren sijpelt. DPC is een laag betonmengsel, terwijl Damp Proof Membrane (DPM) een polyethyleenplaat onder het beton is. DPM of Damp Proofing Membrane is een membraan van materiaal zoals plastic folie van polyethyleen dat op het waarschijnlijke pad van waterbeweging is gelegd om de overdracht ervan naar de muren te voorkomen. Zo helpt een vochtbestendige cursus om te voorkomen dat water en vocht de muren en het interieur van het huis beschadigen.

Wanneer waterdichtingsadditieven rechtstreeks aan het betonmengsel worden toegevoegd om de waterbestendigheid te verhogen en het beton zelf waterondoordringbaar te maken, wordt dit Integral Damp Proofing genoemd. Zoals hierboven vermeld, is DPC een laag die is ontworpen om te voorkomen dat water door capillaire werking in de structuur stijgt door een fenomeen dat opstijgend vocht wordt genoemd, terwijl DPM of vochtbestendig membraan membraanachtig materiaal is dat wordt aangebracht om de beweging van vocht te beperken.