Vochtmeters in kaart gebracht

Artikel geplaatst op 18 maart 2013 door admin.

Met een vochtmeter (hygrometer) meet u de vochtigheid van een ruimte, zoals de kelder. U meet de vochtigheid van het materiaal, zoals het beton van de keldermuur, of van de lucht. Met een hygrometer gaat u na hoeveel vocht het materiaal heeft opgenomen. Dit is bijvoorbeeld van belang bij het waterdicht maken van kelders.

Voorbeeld van een vochtmeter

 

Hoe werkt een vochtmeter?
De vochtmeter zendt een radiosignaal uit. Hoe meer vocht er in de muur of in de lucht zit, hoe meer de radiogolf wordt beïnvloed. Het is handig om een meter te kiezen die past bij het materiaal (beton, hout of lucht bijvoorbeeld) waarvan u de vochtigheid wil weten. Het materiaal is namelijk van invloed op de radiogolf. Veel moderne vochtmeters kunnen worden ingesteld op de materiaalsoort. U kunt dan met één meter de vochtigheid van verschillende materialen meten.

 

Verschillende soorten vochtmeters:
Er bestaan verschillende soorten vochtmeters. Deze zijn grofweg in te delen in twee typen: destructieve en niet-destructieve. Bij een destructieve meter moet u de meetpennen met de hand in het materiaal drukken. Hierbij beschadigt u het materiaal. Dat is vaak geen probleem tijdens een verbouwing, bijvoorbeeld. Met een niet-destructieve meter houdt u de meetkop tegen het materiaal. Als het de bedoeling is dat het materiaal onaangetast blijft, gebruikt u een meter van het laatste type.

 

Zo gebruikt u een vochtmeter
Kies eerst een vochtmeter die geschikt is voor het materiaal waarvan u de vochtigheid wil meten. Of stel de meter in op het juiste materiaal, als u een universeel type hebt. We gaan er voor het gemak vanuit dat u voor de meting een niet-destructieve meter gebruikt. Plaats de meetkop op het te meten materiaal (als u de luchtvochtigheid meet, houdt u de meter gewoon in de lucht). De meter geeft vervolgens de vochtigheid aan. Let er goed op dat u niet per ongeluk een schroefje o.i.d. meet, want deze zal de meting beïnvloeden.

Het meten van de vochtigheidsgraad in een muur.
» Vrijblijvende offertes aanvragen

√ Geen aankoopverplichting, volledig gratis