Een luchtontvochtiger kan desastreus zijn!

Artikel geplaatst op 7 februari 2014 door admin.

In vele winkels zie je ze liggen: luchtontvochtigers die de mogelijkheid hebben om muffe geuren en een vochtige lucht (in huis) opnieuw onder controle te krijgen. Ze worden frequent gebruikt bij het bestrijden van vocht en andere problemen (zoals schimmels en dergelijke).
Weet echter goed wat je doet, en vooral: wanneer je dit doet...

 

Voorbeeld van een luchtontvochtiger

Overal te koop:
Een ontvochtiger is eigenlijk net hetzelfde als een vochtvreter, maar in de handel worden beide termen vaak afwisselend door elkaar gebruikt. Lees ook zeker eens de werking van een vochtvreter, alvorens van start te gaan.

 

Wanneer te gebruiken?
We hebben de neiging om bij het minste vermoeden of uitslag van (opstijgend) vocht onmiddellijk te grijpen naar een ontvochtiger. Volledig onterecht! Vaak volstaat het al om een goede ventilatie te voorzien. Open bijvoorbeeld regelmatig de ramen in badkamer en keuken. Ze zijn er voor gemaakt, en kunnen wonderen verrichten!

Een luchtontvochtiger wordt nuttig op plaatsen waar de vochtigheidsgraad te hoog is, en het moeilijk ventileren is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kelder of berging. Beide plaatsen kunnen vochtig zijn, en een muffe geur creëren.

Zorg er echter voor dat je met 100% zekerheid weet waar het vocht door afkomstig is. Bij condensatie (wassen, strijken etc) is een luchtontvochtiger ideaal, maar wees er zeker van dat er geen grootschalig vochtprobleem aan de hand is.

 

Foutief gebruik van een luchtontvochtiger uitsluiten:

  • Controleer eerst en vooral alle muren: zijn er nergens vocht- of schimmelplekken aanwezig? Is er nergens behang of plamuur dat loskomt? Deze zaken kunnen namelijk wijzen op een lekkage in de muur. Het gebruik van een ontvochtiger zal hier alleen het probleem camoufleren, en zeker niet oplossen. Integendeel: bij een lekkage zal het vocht steeds dieper en hoger in de muren trekken, wat enorme negatieve gevolgen kan hebben...
  • Wees er zeker van dat de luchtvochtigheid te hoog is. Er is een groot verschil tussen een koude binnentemperatuur en een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Beiden kunnen echter hetzelfde ‘aanvoelen’. Iets wat je dus best met een toestel kan meten. METEN = WETEN!

Nergens sporen van vochtschade? Dan kan je met een gerust hart gebruik maken van een luchtontvochtiger.

Heb je blijvende last van een muffe geur en hoge vochtigheidsgraad? Dan is het misschien interessant om toch eens na te denken over een ventilatiesysteem. Op lange termijn zal dit voordeliger uitkomen.

» Vrijblijvende offertes aanvragen

√ Geen aankoopverplichting, volledig gratis